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HCJFS REQUEST FOR PROPOSAL 
SUMMER YOUTH EMPLOYMENT PROGRAM (SYEP) RFP SC0413-R 

 
ADDENDUM 2 

 
 
 
Questions Received  
 
Q1. If a college student is not a permanent Hamilton County resident (meaning they are 

just here for school) are they eligible to participate in the program? 
 
         A:  No. Hamilton County would need to be their full-time county of residence. 

If they are under 18, we would need to include parents’ income in eligibility 
determination. If over 18 and in school, we would need to determine how 
they meet their income needs as independent from their parents. This will be 
a difficult population to serve because they will often appear inappropriate 
under public scrutiny.  

 
Q2. If a college student is an independent student (meaning they do not use their 

parents’ income for anything) are they eligible to participate in the program? 
 
A:  See Question 1 above. It is possible, but not likely. 
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Q3. I realize that there have been changes in the Daycare Center requirements for both 
State and County certified centers. First of all, I want to know if HCJFS participant 
validation process meets government guidelines for youth to be able to work at 
daycare centers; especially in regards to criminal background checks. If your 
process doesn’t cover the criminal background checks, is this a reimbursable 
expense for the SYEP program? 

 
A: No.  SYEP enrollment/eligibility would have no affect on or relationship to 
that participant’s ability to meet state and local minimum standards 
regarding working in a child care center or home.  

  
 Our reading of the language below is that this sort of employment screening 

is not a prohibited cost if it is completed by the vendor and not by HCJFS.   
  
 The following activities and/or expenses are considered TANF administration 

and cannot be charged to this allocation:  
- Costs associated with eligibility determination activities;  
- Salaries and benefits of staff performing administrative and coordination 
functions;  

- Preparation of program plans, budgets, reports and schedules, and the 
monitoring of program and projects;  

- Fraud and abuse units;  
- Services related to accounting, litigation, audits, management property, 
payroll, personnel, procurement, and public relations;  

- Costs of goods and services and travel costs required for official business 
and the administration of the program unless excluded under paragraph 
(A) of O.A.C. §5101:9-6-08.8; and  

- Management information systems not related to the tracking and 
monitoring of the program. 

 
Q4. If background checks are needed for the youth who work at daycare centers, what 

level of background check is required? 
 
A: Child care homes that are certified by HCJFS require both local and BCII 
criminal record clearings for home providers, staff and household members. 
The same would be required of any SYEP participant prior to placement in 
this setting. We are not aware of regulations related to child care centers. 

 
Q5. Are we able to submit invoices more frequently than on a monthly basis? 
 

A: No. 
 

Q6. Are 2013 SYEP providers permitted to budget for, bill for and to be paid for the 
costs of their staff activities related to payroll for youth involved in the SYEP 
program? 
 
A: Yes. Payroll services for the youth are considered “benefits issuance,” 
and subsequently an allowable program charge. This expense is not 
prohibited as a TANF administration cost. 

 


